Fijne vegetarische recepten


Kijk voor geweldige vegetarische recepten met biologische ingrediënten ook eens in Alida's Keuken!

http://alida-keuken.blogspot.nl/

Met dank aan Alida Honigh!


 

Video met Rudolp van Veen:

http://www.24kitchen.nl/recepten/aardappel-pompoenpuree-met-geitenkaas-en-rode-kool

Ingrediënten

  • 1  ui
  • 1  rode kool
  • 1  klontje boter
  • 100 ml rode bessensap
  • 250 g cranberries
  • 1  kaneelstokje
  • 1 el maïzena
  • 100 ml water
  • 800 g kruimige aardappels
  • 1  pompoen
  • 100 ml melk
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 65 g walnoten

Extra nodig:

  • pureestamper

Rode kool

  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de rode kool in vieren. Verwijder de kern en snijd de rode kool in dunne repen.
  • Smelt een klontje boter in een grote pan en fruit de ui circa 1 minuut. Voeg de rode kool toe en bak circa 4 minuten mee. Schenk het rode bessensap erbij en voeg de cranberries en het kaneelstokje toe. Breng het geheel aan de kook en stoof de rode kool in circa 25 minuten op laag vuur met het deksel op de pan gaar. Roer in een kommetje de maïzena aan met een scheutje water en voeg toe aan de rode kool. Kook circa 1 minuut door en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg het water toe en roer goed door.

Aardappel-pompoenpuree met geitenkaas

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Schil en snijd de aardappels en de pompoen in gelijke stukken en kook ze in circa 15 minuten gaar. Giet de aardappel en pompoen af en stoom ze droog.
  • Verwarm de melk.
  • Pureer de aardappels en de pompoen met een pureestamper.Maak de puree smeuïg met de melk en verbrokkel de geitenkaas erboven.Roer alles goed door en breng de aardappel-pompoenpuree met geitenkaas op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. 

Walnoten

  • Verwarm een pan en rooster de walnoten in circa 4 minuten.

Serveren
Verdeel de aardappel-pompoenpuree met geitenkaas over borden. Schep de rode kool ernaast en strooi de walnoten eroverheen. Garneer met bieslook.

 
Vegetarisch
ja

Super-super-lekker en ideaal als je bieten hebt van verschillende afmetingen, aangezien de bieten in stukjes gaan.

Nodig:

  • Balsamico-azijn (of rode wijnazijn)
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • hand verse marjolein of tijm of oregano
  • geitenkaas (of feta, of ander kaasje naar smaak)
  1. Oven voorverwarmen op zo’n 200 graden.
  2. Zo’n 2 bietjes per persoon schoonmaken en [[eventueel - afhankelijk van hoe jong de bietjes zijn]] een kwartiertje koken – niet helemaal gaar want ze gaan ook nog in de oven.
  3. Leg de bietjes dan in kwarten of kleinere stukken als de bieten groot zijn in een ruim stuk aluminiumfolie – dit moet nog goed dichtgemaakt kunnen worden.
  4. Leg er per bietje 1 teen knoflook erbij, ongepeld maar wel geplet, dan poffen ze lekker. Per biet ook een blaadje laurier erbij.
  5. Doe er een klein scheutje rode wijnazijn of balsamico en wat olijfolie erover. En nog goede hand verse marjolein. Of tijm, is wat makkelijker te krijgen hier en daar.
  6. Tenslotte nog wat peper en zout. Dan alles goed inpakken in de folie. Goed dichtmaken!
  7. En de hete oven in, ongeveer een uur. Controleer bij een pakketje of je met een keukenmes gemakkelijk in een bietenstuk kunt prikken. Dan zijn ze gaar.
  8. Haal de pakketjes los (pas op voor je vingers!), doe er een kaas, zoals verse geitenkaas of feta overheen en zet nog even onder de grill tot de kaas bruin begint te kleuren. Dien meteen op. Pas op: heet!

Recept 1: gebakken courgette uit Sardinië (dolcevia.com)
Recept 2: gegratineerde aubergine-ovenschotel (dolcevia.com)
Recept 3: Borsch,  maaltijdsoep van rode bieten (Alida's keuken)
Recept 4: Mezze van rode bietjes (Alida's keuken)

Ingrediënten (4 à 6 porties)

  • 1 spaghetti- of zomerpompoen, over de lengte gehalveerd en ontlijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 280 gr tomaten, fijngesneden
  • 110 gr feta, verbrokkeld
  • 3 eetlepels zwarte olijven, in schijfjes
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngesneden

Bereidingswijze

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 40 minuten 

  1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een bakplaat licht invetten. 
  2. Leg de stukken pompoen met de gesneden kant onderop op de bakplaat. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot een scherp mes er moeiteloos ingestoken kan worden. Pompoen uit de oven halen en even laten afkoelen. 
  3. Intussen in een koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten. Ui sauteren tot deze zacht is. Knoflook toevoegen en 2-3 minuten verder bakken. Tomaat erdoor roeren en warm laten worden. 
  4. Met een grote lepel het draderige vruchtvlees uit de pompoen scheppen en in een middelgrote kom doen. De gesauteerde groenten, feta, olijven en basilicum erdoor scheppen. Warm serveren.

spiesjes nieuwe-aardappelen-zomergroente

Credits: 'veg', Hugh Fearnley-Whittingstall

gegrilde-zomergroente

Credits: 'veg', Hugh Fearnley-Whittingstall

Een heus Naafs Natuurlijk!-recept ;)

Oftewel: zelf bedacht tijdens het koken... :) Enorm simpel, maar erg lekker! Met rijst erbij een volwaardige maaltijd.

Benodigdheden voor ca. 4 personen:

  • 3 koolrabi's
  • 1 flinke ui of 2 kleinere (eventueel rode) uien
  • stukje gemberwortel (een plakje van een cm dik, zo groot als het topje van je duim)
  • knoflook: zeker 2 teentjes, meer mag ;)
  • ketjap manis
  • optie: rode peper
  • cashewnoten (ongezouten), geroosterde sesamzaadjes of geroosterde geschaafde amandelen (als je hier niks van gebruikt is het ook prima.)
  • honing
  • olie (liefst pinda of druivenpit, liever geen olijf)
  • sesamolie
  • een wok of hapjespan

Bereiding

  • Schil de koolrabi's (zodat alleen de wittige knol over is en alle groen, dan wel paars weg is). (Eventueel blad gebruiken we nu niet.)
  • Snijd de knollen in staafjes van potlooddikte (of in blokjes, als je dat gemakkelijker vindt.)
  • Schil en plet het stukje gember, snijd het zeer fijn.
  • Plet de knoflookteentjes en snijd fijn.
  • Als je de peper gebruikt: verwijder de zaadlijst (tenzij je het echt scherp wilt hebben) en de pitjes, snijd in fijne ringetjes of halve ringetjes.
  • Verhit de wok tot matig heet en voeg dan een scheut olie toe (niet te zuinig, 4, 5 eetlepels of zo iets.)
  • Fruit zachtjes de ui(en), gember, knoflook en eventueel rode peper een aantal minuten, totdat de ui glazig en alles wat zacht wordt.
  • Zet het vuur onder de wok dan op maximaal, wacht even tot de wok flink wat heter is (pas natuurlijk op dat de rest niet verbrandt) en voeg dan de koolrabi toe.
  • Voeg een eetlepel sesamolie toe.
  • Roerbak de koolrabi terwijl je regelmatig omschept op hoog vuur een aantal minuten totdat deze wat verkleurt en zacht wordt. Draai het vuur nu zachter en voeg een scheutje ketjap manis toe en een scheutje water, doe een deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen totdat de koolrabi gaar maar nog wel stevig is.
  • Breng op smaak met honing, eventueel nog ketjap.
  • Maak af door er in een hete pan knapperig geroosterde cashewnoten, sesamzaadjes of geschaafde amandel overheen te strooien. (Niet noodzakelijk, wel lekker! Zeker als je het zonder vlees eet.)

Eten met: rijst (of met aardappels).

Recept van: All recipes, Lidy Nooij

AllRecipes
 

 
Makkelijk
 Klaar in 1 uur 15 minuten
 
Foto van: Lidy Nooij
Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen: deze antioxidant beschermt tegen ziekten.

Ingrediënten

Opbrengst: 1 taart (2 tot 3 personen)
  • 2 theel. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 courgette (170 g), in blokjes van 1 cm
  • ½ theel. zout
  • 2 grote eieren
  • 4 eetl. melk
  • 3 wortelen, geschild, geraspt, drooggedept
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 eetl. fijngesneden dille

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten |Bereiding: 1 uur
1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal van 20 × 20 cm in met 1 theel. olie. Verhit 1 theel. olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur en bak hierin de ui 3 min. Voeg de courgette toe en draai het vuur iets hoger. Schep de courgette 7 tot 10 min. om tot hij gaar is, en bijna alle vocht verdampt is. Strooi er ¼ theel. zout over. Neem de pan van het vuur.
 
2. Vermeng in een kom de eieren, melk en ¼ theel. zout. Voeg de wortelen, courgette, kaas en dille toe. Spreid dit mengsel uit in de ovenschaal.
 
3. Bak de taart circa 45 min., tot hij stevig aanvoelt in het midden. Laat hem enigszins afkoelen op een rooster alvorens hem aan te snijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.
 
FRIS IDEE

U kunt deze taart ook met een slanke korst maken. Rasp circa 400 g vastkokende aardappelen en druk er zo veel mogelijk vocht uit: u hebt krap ½ l raspsel nodig. Vermeng in een kom de geraspte aardappelen met 1 fijngesneden ui, 4 eetlepels bloem, een losgeroerd ei en wat zout en peper. Druk dit mengsel in een licht ingevette bakvorm en bak het 10 min. in een op 190°C voorverwarmde oven. Schep de vulling erin en bak de taart nog 45 min., tot de vulling stevig aanvoelt.

Goede combinatie

Als u de courgette-worteltaart niet in ruitjes maar in vieren snijdt, kunt u hem als slank maar lekker lunchgerecht serveren. Deze taart laat zich met allerlei gerechten goed combineren. Geef hierbij bijvoorbeeld knapperig stokbrood, een salade en tot besluit een gezond nagerecht, zoals fruit.

Dankjewel Lisette! ;)

knolvenkelrisotto

Ingrediënten

700 g rabarber in stukjes van 2 cm
(2 el sinaasappelsap)
geconfijte gember, fijngehakt, 10 - 20 g
suiker, 100 g
100 ml water

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en tot de gewenste dikte koken in een pan.

Bedankt Martin! ;)

Ingrediënten
4 eieren
110 gram kristalsuiker
100 gram patentbloem
1/3 theel bakpoeder
50 gram roomboter, gesmolten

450 gram rabarber
70 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theel vanille-extract

Bereiding
Snijd de rabarber in even lange stukken. Ik heb nu stukken van ongeveer 8cm gemaakt, omdat sommige rabarberstengels krom waren. Je kunt ze ook in kleinere stukjes snijden, maar zo ziet het er mooier uit. Nog mooier is het om de stukken zo lang als je bakvorm te snijden. In dit geval 20cm. 
Schep de rabarber om met de suiker en het vanille-extract. 
Maak ondertussen het beslag.


Klop de eieren en de suiker ongeveer 8-10 minuten in een keukenmachine (KitchenAid) tot je een dikke romige massa hebt die verdriedubbeld is in volume.
Spatel de helft van de bloem en het bakpoeder door het eimengsel. Spatel vervolgens de andere helft erdoor. 
Verwarm de boter in een steelpannetje en schenk door het beslag. Spatel het kort door.
In het recept wordt de bloem en bakpoeder 3x gezeefd. Ik heb het zeven achterwege gelaten en kreeg een prima resultaat. 

Leg het rabarbermengsel op de bodem van een ingevette, met bakpapier beklede vierkante bakvorm. Ik heb een browniebakvorm gebruikt van 20x20cm.
Schenk het beslag over de rabarber.


Bak 20-25 minuten in een oven op 180 graden tot het gebak veerkrachtig aanvoelt en loskomt van de randen van de vorm. Laat een paar minuten rusten. Keer de taart voorzichtig op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen op het taartrooster.

De recepten zijn misschien iets hoogdravend voor een doordeweeksedag... maar de column over schorseneren is erg leuk :-)

"Schorseneren zijn zwart, gronderig, de dingen schillen is een ramp, ze verkleuren waar je bij staat en als bonus krijg je vieze, kleverige klauwen. Maar lekker, die nootachtig smakende grondwerker."

Lees hier:

http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/160/Herman_den_Blijker_over_schorseneren

 

Lekkere manier om raapsteeltjes, een typische vroege voorjaarsgroente, klaar te maken. Hollandse groente, op z'n Oosters.

INGREDIËNTEN:

400 gr. raapstelen
1 of 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
(50 ml. tomatensap)*
(1 eetl. sherry)*
2 eetl. olie
Stukje gember van ca. 1,5 cm, geplet en fijngesneden, of een snufje gemberpoeder
50 ml. sojasaus of ketjap manis.
zout en peper

*als je deze ingrediënten niet in huis hebt: je hoeft er niet speciaal voor naar de winkel.

BEREIDING:

Er zijn veel soorten sojasaus die u in dit gerecht kunt gebruiken. Zoek een niet te uitgesproken zoete of zoute variant, dat beïnvloedt de smaak te veel. Ketjap manis is prima geschikt. Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd of scheur ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Fruit de knoflook en, als je verse gember gebruikt, die nu meefruiten. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze beginnen te slinken. Pas op: daarna slinken ze heel hard, als je een bite wilt overhouden niet te lang bakken. Nu de sojasaus/ketjap toevoegen (en gemberpoeder als je dat gebruikt, en de sherry en tomatensap, als je die gebruikt.) Bak het geheel nu op hoog vuur tot het (meeste) vocht verdampt is. Breng de raapstelen op smaak met peper. Serveer met rijst, pasta of aardappelen, of misschien wel bij een rijk gevulde groenteomelet! Eet smakelijk!

* Tip: je kunt ook andere (harde) smaakvolle kaas gebruiken, zoals pecorino, grana padano, parmezaan, gruyère...

* Varieer naar behoefte in hoeveelheden aardperen en overige ingrediënten.

Noedelpannetje met radicchio rosso

  • ITALIAANS
  •  20-30 MIN.

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

-300 g tagliatelle
-2 kleine rode uien (grof gesnipperd)
-2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
-600 g radicchio
-1 bosje rucola (75-100 g)
-4 el olijfolie
-4 el rode wijn
-zout en zwarte peper

Voorbereiding

-kook de tagliatelle in ruim zout water beetgaar
-maak de radicchio en rucola schoon en was
-snij de radicchio in smalle repen
-snij de rucola in brede repen

Bereidingswijze

-verwarm de wok voor en doe dan pas de olie erin
-stoof al roerend de uien glazig, samen met de knoflook
-giet er de wijn bij en laat 2 min zacht koken
-schep de radicchio erdoor en laat 1 min meestoven
-kruiden met peper en zout
-doe de uitgelekte tagliatelle erbij en laat al roerend warm worden
-schep tot slot de rucola erover
-breng de noedels op smaak met peper en zout

Bestel ingrediënten!

Snijbiet-paddestoelentaart

  • NEDERLANDS HOOFDGERECHT
  •  20-30 MIN.
  • GEPLAATST OP 23-07-2010

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

Bos biologische snijbiet (of mangold)
350 gram biologische kastanjechampignons,
250 gram shi-take,
2 - 3 sjalotten,
1 teen knoflook,
3 -4 eetlepels olijfolie,
1/8 l biologische creme fraiche,
4 eieren,

hand vol fijngehakte saliebladeren of andre kruiden (tijm, peterselie)
6 plakjes bladerdeeg, of: quichedeeg of wittebrooddeeg

Voor de vlees variant 250 gram gesneden rauwe ham.
Vega variant; 200
gram pecannoten of walnoten in stukjes snijden en toevoegen.

HULPMIDDELEN

26 cm springvorm

Zomertaart

Snijbiet en paddestoelen

Hartige taart in vega en vlees variatie

Voorbereiding

De plakjes bladerdeeg meteen na het ontdooien met de vochtig gemaakte randen tot een rechthoek aan elkaar plakken. Of: (quiche)-deeg aanmaken en in de koelkast bewaren. Springvorm met boter invetten. Oven voorverwarmen op 200 graden, of hetelucht 170 graden.

Bereidingswijze

Paddestoelen schoonmaken en in plakjes snijden.
Snijbiet wassen, in reepjes snijden, en weer wassen.
In wok olijfolie verhitten, knoflookteen persen en samen met gesneden sjalotten smoren.
Paddestoelen en snijbiet toevoegen. geheel 5 minuten roerbakken. Gesmoord mengsel in vergiet uitlekken. 
(Blader)deeg in 
springvorm. Reepjes rauwe ham of Pecannoten toevoegen en roeren. 
Ingrediënten in taartvorm verdelen. Eieren en creme fraiche en verse kruiden samen loskloppen en over mengsel uitgieten. Bladerdeeg: overhangende flappen dichtvouwen naar het midden en bestrijken met losgeklopt ei
Taart in midden van oven plaatsen en in ca. drie kwartier bakken.

INGREDIENTEN 2 PERSONEN

6 st. wortelpeterselie 
1 prei
4 stengels groenselderij
1 ui
1 knoflookteentje
olijfolie
1 lt groentebouillon
(1 bakje tofu roerbakblokjes (fijn gekruid))
0,5 dl room
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels gehakt peterselie/selderijblad

HULPMIDDELEN

Staafmixer

Stevige maaltijdsoep met biologische ingrediënten

Voorbereiding

Borstel de wortelpeterselie schoon en snijdt deze in stukjes. Hak de ui. Snijdt de prei en de groenselderij in reepjes.

Bereidingswijze

Fruit de ui en knoflook in olie. Bak de wortelpeterselie een paar minuutjes mee. Voeg de helft van de bouillon toe en kook de wortelpeterselie in ca. 10 minuten gaar. Pureer de soep en voeg de rest van de bouillon toe. Laat nu de prei en groenselderij in de gepureerde soep in ca. 10 min. gaar koken. Voeg in de laatste minuten de tofublokjes toe. Meng de mosterd en de room met elkaar. Doe hier wat warme soep bij en roer dit goed door elkaar. Het mosterd/room mengsel toevoegen aan de soep en deze niet meer laten koken. De soep op smaak brengen met gehakt peterselie/selderij blad.

 

\

Dit lekkere recept kreeg ik van een van mijn vaste klanten; dank je wel, Andra! Het recept is van 24kitchen, klik hier voor het recept (pdf)!

  • De volgende ingrediënten zijn momenteel verkrijgbaar via de webwinkel van Naafs Natuurlijk! (bloemkool), rijst (zilvervlies-), ui, yoghurt, limoen, komkommer, koriander.

Eet smakelijk!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Schil de kliswortels met de dunschiller, snijd ze in plakjes van ca. ½ cm dik en leg ze gelijk in water om verkleuren te voorkomen. Kook de plakjes kliswortel in water met zout 10 minuten. Voeg de spruitjes toe en kook alles 5  minuten.

Verhit intussen de olie in een ruime hapjespan en fruit hierin de currypasta zachtjes 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng alles aan de kook. Giet de groenten af en schep ze in de kokossaus. Stoof alles in nog 5-10 minuten gaar. Bestrooi het gerecht met koriander en de rookamandelen en serveer direct. Lekker met basmatirijst.

 

  

 
 

Ingrediënten

  • 600 g kliswortel
  • 400 g kleine spruitjes, schoongemaakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2-3 eetlepels currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander
  • 100 g rookamandelen